PENGENALAN - BUAH GOJI BERI / WOLFBERRY / LYCIUM BARBARUM

Go down

PENGENALAN - BUAH GOJI BERI / WOLFBERRY / LYCIUM BARBARUM

Post  Mishal Abdul on Tue Jan 11, 2011 1:30 pm

GOJI adalah sejenis buah berry kuno yg amat berharga yg kini menjadi keajaiban dlm kehidupan moden kita.

GOJI khazanah alam kpd manusia n merupakan herba yg berasal drpd Lycium chinese dan Lycium Barbarum, tumbuhan yg biasa didapati di Asia Timur. Kulit n akar tumbuhan tersebut juga telah digunakan utk perubatan di seluruh Asia Timur. Lycium merupakan kluarga Solanacea yg sejenis lada, terung, ubi kentang, tomato dll. Buah ini dikenali oleh masyarakat Cina sebagai Goji n telah digunakan sejak zaman purba lagi, direkodkan seawal kewujudan Chinese material medica dlm lingkungan 100AD.

Secara tradiosionalnyer, buah lycium digambarkan mempunyai khasiat utk menyuburkan darah, buah pinggang n hati, memperkayakan yin dan melembabkan paru2. Ianyer digunakan utk merawat penyakit seperti batuk kering disamping dahaga (termasuklah diperingkat awal diabetis n tuberkulosi), pening, penglihatan yg kabur, ketajaman penglihatan yg berkurang n batuk yg kronik. Bbrp ujikaji klinikal moden bagi rawatan kekurangan tulang sum2 (penglihatan sel2 darah merah, platelet atau sel2 darah putih yg rendah) melibatkan buah lycium dlm preskripsi yg komplek utk mengurangkan masalah penyakit.

Buah lycium mengandungi beta-karoten, vitamin; C, B1 n B2, beta-sitosterol (ejen anti-radang), linoleic acid (asid lemak), immunological polisakarida yg aktif (5%-8%), sesquiterpenoids (cyperone, solavetivone), tetraterpenoids (zeaxanthin, physalin) n betaine (0.1%).

Penyelidikan pharmakological Cina yg dikendalikan 40 thn yg lalu, mendedahkan ekstrak byah lycium yg diberikan kpd tikus boleh meningkatkan imuniti tidak-spesifik, menggalakkan pengeluaran sel2 darah merah, meningkatkan pengeluaran interleukin-2 (IL-2) dan mencegah kekurang sel2 darah putih akibat memakan ubat kanser. Komponen aktif yg utama ialah polisakarida, betaine dan physalin.

Buah lycium telah diberi utk merawat masalah mati pucuk. Telah dilaporkan pengambilan berterusan n dlm bentuk exkstrak, menunjukkan peningkatan nyata paras androgen dlm darah, menjadikan pesakit2 berasa lebih bertenaga. Sebenarnye, sitosterol atau terpenoids yg bertanggungjawab utk kesan ini. Dos harian buah lycium yg diperlukan utk memperolehi kesin begini adalah 10grm/hari shj.

KESAN KE ATAS AKTIVITI SEL DARAH SEBELUM N SELEPAS PENGAMBILAN GOJI
Mishal Abdul
Mishal Abdul

Posts : 13
Join date : 2009-10-31
Age : 45

View user profile http://www.healthbuilders.com.my

Back to top Go down

PRODUK GOJI TERBAIK DARI HEALTH BUILDERS (M) SDN BHD

Post  Mishal Abdul on Wed Jan 12, 2011 11:16 am

PENGENALAN SYARIKAT

Health Builders (M) Sdn Bhd ditubuhkan pada tahun 1998. Ia diasaskan oleh tiga tokoh yang berwibawa dalam dunia keusahawanan, Yang Berhormat Mulia Tengku Abdul Halim Al-Haj Ibni Almarhum Sultan Ibrahim, Yang Amat Mulia Dato’ Seri DiRaja Syed Razlan Jamalullail dan Encik Kennedy Tan.

Satu nama yang sinonim dengan industri jualan langsung, Health Builders menjalankan bisnes berbilang tingkat atau MLM. Ia didaftarkan sepenuhnya di bawah Lesen Jualan Langsung Kementerian Perdagangan Dalam Negeri Dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP).

Berpegang kepada falsafah ‘Bersama Mencipta Kecemerlangan’, Health Builders merupakan sebuah syarikat jualan langsung tempatan yang sedang menempa nama. Rangkaian produk ‘Goji’ yang diperkenalkan kepada ahli, telah secara automatik, melonjakkan nama kami di pasaran jualan langsung tempatan.

Selama lebih satu dekad, Syarikat dikenali menerusi produk-produk yang hebat dan berkesan, serta pelan pemasaran yang menarik. Sehingga kini, kami mempunyai lebih 80,000 pengedar dan 400 stokis di seluruh Malaysia.

Kami telah berjaya membantu ramai usahawan dalam industri jualan langsung, dan sekaligus melahirkan pencapai-pencapai yang kini selesa menikmati dan mengecapi pendapatan lumayan.

Komitmen kami ialah untuk memberi produk dan perkhidmatan yang terbaik. Dengan usaha yang berterusan, kami yakin lebih ramai orang akan menikmati kejayaan bersama. Kami bertekad membantu mereka untuk membina kehidupan yang lebih bermakna … baik dari segi kewangan mahupun kesihatan.

Syarikat, yang memasuki tahun ke-sebelas operasinya, kini diterajui oleh Yang Mulia Tengku Ariez Hazaril Tengku Abdul Halim sebagai Pengarah Eksekutif, Encik Kennedy Tan (Pengarah Urusan) dan Puan Mazliza Man (Pengurus Eksekutif).

Health Builders beroperasi dari Bangunan Korporat / Ibu Pejabat yang terletak di 6-2 & 6-3, Blok A, Jln 2 / 114, Kuchai Business Centre, Jalan Kuchai Lama, Kuala Lumpur.

Mishal Abdul
Mishal Abdul

Posts : 13
Join date : 2009-10-31
Age : 45

View user profile http://www.healthbuilders.com.my

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum