Telur Pindang

View previous topic View next topic Go down

Telur Pindang

Post  Jalak on Tue Nov 03, 2009 4:22 pm

Ada sesiapa yang tau macam mana nak buat telur pindang nie yek... kongsi-kongsilah yek...



Razz

Jalak

Posts : 40
Join date : 2009-11-03
Age : 44

View user profile http://ecpi4u.weebly.com

Back to top Go down

Pandang je..

Post  budak_sanggang on Tue Nov 03, 2009 4:59 pm

Camne telor pindang tu... kot2 dah terpandnag tapi tak tahulah namanya telor pindang hahahaha Basketball

budak_sanggang

Posts : 106
Join date : 2009-11-01
Age : 45
Location : Temerloh - Pekan - Kuala Pilah

View user profile http://higoat-2009.blogspot.com/

Back to top Go down

Telur Pindang

Post  Jalak on Tue Nov 03, 2009 5:09 pm

budak_sanggang wrote:Camne telor pindang tu... kot2 dah terpandnag tapi tak tahulah namanya telor pindang hahahaha Basketball

dibuat dari telur ayam dan direbus dengan bahan-bahan yang tidak diketahui (nie yang nak dicari...) dan bila dah siap ianya berwarna coklat.... Razz

Ada gak jual kat kedai tapi payah sikit nak jumpa....

Jalak

Posts : 40
Join date : 2009-11-03
Age : 44

View user profile http://ecpi4u.weebly.com

Back to top Go down

Re: Telur Pindang

Post  Lan on Wed Nov 04, 2009 10:37 am

Jalak wrote:
budak_sanggang wrote:Camne telor pindang tu... kot2 dah terpandnag tapi tak tahulah namanya telor pindang hahahaha Basketball

dibuat dari telur ayam dan direbus dengan bahan-bahan yang tidak diketahui (nie yang nak dicari...) dan bila dah siap ianya berwarna coklat.... Razz

Ada gak jual kat kedai tapi payah sikit nak jumpa....

selalunya ada jual kat tepi2 supermarket..kekadang cina tokeynyer kekadang melayu(indon mgkn)..x penah beli, x tau la camana rasanyer...

Lan

Posts : 6
Join date : 2009-11-02

View user profile

Back to top Go down

Re: Telur Pindang

Post  Jalak on Wed Nov 04, 2009 10:45 am

Lan wrote:selalunya ada jual kat tepi2 supermarket..kekadang cina tokeynyer kekadang melayu(indon mgkn)..x penah beli, x tau la camana rasanyer...

Kalau kat sebelah Johor mungkin senang sikit nak jumpa, tapi kat KL nie jenuh gak mencari....
Ermmm.....Better beli ngan orang melayu jek lah Lan...
Kalau first time rasa tu mungkin susah sikit nak terima kot macam mat salleh first time nak makan durian.... agaknyalah...
What a Face

Jalak

Posts : 40
Join date : 2009-11-03
Age : 44

View user profile http://ecpi4u.weebly.com

Back to top Go down

telur pindang

Post  Lin ELU on Thu Nov 05, 2009 10:59 am

Sebenonye tor pindang ni bnyk n boleh didapati di JHOR...
pd ms dulu hanya boleh kite mkn ms pergi rumah org kawen...xpun kalau ade kenduri kendara...
sekarang ni telur pindang dh dikomersilkan..kdg2 kt kedai mkn bfes pun kite ble jumpe..hrga nye bole mencecah rm0.80 sebiji...
kalau nk tau seseorg tu pandai buat telor pindang atau x..tgk telur tu apabila dikupas..adkah telur pindang itu sudah berubah warna..
telur yg kite tgk dkt kedai2 singseh yg dijual oelh org2 cina itu adalah teur herba...
sy xpasti kite muslim ble mkn atau x..kesimpulannye elakkan le..dari memakannye...

cara buat:
yg sy pernah nmpk (ibu saya msk)
beliau menggunakan...
lada kering,
daun jambu batu,
kulit bawang merah,
kulit bawang putih
daun serai
kicap
daun senduduk (yg bunganye warna ungu bnyk kt tepi jalan)

mgkn ade lg bhn yg saya xtau...

tapi telur2 ini direbus berselang selikan bahan2 di atas..
direbus lbh dr 12 jam...
apabila kite tgk air dh kering jgn terus tambah air...
biar kering n sejuk br tambah air lagi n rebus...
begitu le prosesnye...

Lin ELU

Posts : 3
Join date : 2009-11-01

View user profile

Back to top Go down

Cara makan Telor Pindang

Post  Lin ELU on Thu Nov 05, 2009 11:04 am

Nk menikmati telor pindang dgn lebih mewahnye?

makanle telur pindang dgn kicap..
perghh power giler..lps tu siap le...K****T mesti busuk giler...

Lin ELU

Posts : 3
Join date : 2009-11-01

View user profile

Back to top Go down

Re: Telur Pindang

Post  Jalak on Thu Nov 05, 2009 4:22 pm

Memandangkan ianya direbus mengambil masa berjam-jam jadi rasanya tak berbaloi kalau kita just buat telur pindang nie untuk makan saje2.... kalau ada majlis then buat telur pindang nie ok gak.

Lin penah makan telur pindang cecah kicap yek... Razz tentu sedap kan... ahaks.... nak cuba lak pas nie.
Lin.... bahan2 nak buat telur pindang tu macam kurang jek.... macam jek....

Anyway sesiapa yang tau kat KL nie ada jual kat mana ?????

Jalak

Posts : 40
Join date : 2009-11-03
Age : 44

View user profile http://ecpi4u.weebly.com

Back to top Go down

Re: Telur Pindang

Post  Sponsored content Today at 12:35 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum