anak dara/cinta monyet

View previous topic View next topic Go down

anak dara/cinta monyet

Post  rusaida on Mon Nov 02, 2009 1:45 pm

salam,
Saya ingin berkongsi cara macamna nak menjaga anak dara yg tgh "naik". Mungkin ada ibubapa yg ada idea..susah nk kontrol anak dara sekarang.,terutamanya yg baru mengenali dunia"cinta monyet".Usia msih trlalu mentah tapi sudah rmai peminat n menganggu dgn sms or call.Ini ckup membengangkan sy,dimarahi anak sy,muncung memanjang n msuk bilik kunci pintu.Pernah abah dia merotan n mematahkn simcardnya.Tapi ttiba didapati ade yg baru.Kwn bagi katanya.So far keadaan terkawal n anak dara itu bukanlah dlm golongan gedik or sosial.Sy menjaganya dgn baik,dr segi pelajran dunia n akhirat..boleh dikatakn excellent dan pergaulan terkawal ..tpi itulah.. rmai sgt peminat yg ingin menganggunya yg kdgkala membuatnya trgugat jga..Walaupn dia hnya besms or brcalling tpi sy risau jga..zman skang bdk2 lbih advance..Apakah itu perkara biasa bg anak gadis yg tgh meneroka alam remaja..Patutkah sy rotan or kurung anak saya itu or halang dia berkawan or bercinta monyet. Sad

rusaida

Posts : 38
Join date : 2009-11-02

View user profile

Back to top Go down

Re: anak dara/cinta monyet

Post  juhana_jiha on Mon Nov 02, 2009 1:57 pm

rusaida wrote:salam,
Saya ingin berkongsi cara macamna nak menjaga anak dara yg tgh "naik". Mungkin ada ibubapa yg ada idea..susah nk kontrol anak dara sekarang.,terutamanya yg baru mengenali dunia"cinta monyet".Usia msih trlalu mentah tapi sudah rmai peminat n menganggu dgn sms or call.Ini ckup membengangkan sy,dimarahi anak sy,muncung memanjang n msuk bilik kunci pintu.Pernah abah dia merotan n mematahkn simcardnya.Tapi ttiba didapati ade yg baru.Kwn bagi katanya.So far keadaan terkawal n anak dara itu bukanlah dlm golongan gedik or sosial.Sy menjaganya dgn baik,dr segi pelajran dunia n akhirat..boleh dikatakn excellent dan pergaulan terkawal ..tpi itulah.. rmai sgt peminat yg ingin menganggunya yg kdgkala membuatnya trgugat jga..Walaupn dia hnya besms or brcalling tpi sy risau jga..zman skang bdk2 lbih advance..Apakah itu perkara biasa bg anak gadis yg tgh meneroka alam remaja..Patutkah sy rotan or kurung anak saya itu or halang dia berkawan or bercinta monyet. Sad

kate orang melentur buluh biarla dari rebungnyer.....
kerna... tika tu.. rebung masih lembut. Senang untuk kita lenturkan kekiri... kanan... depan dan belakang.....
Tapi...

Sekiranya rebung tu telah pun menjadi buluh... bererti lenturan tu akan membidas kita kembali...
Begitu jugalah keadaannya dengan kehidupan manusia seharian...
Mungkin kita mengandaikan kita telah berikan yang terbaik untuk anak2... tetapi kita sebagai manusia tidak akan ada yang sempurna....
Pergaulan hari ini yang tiada sempadan membuatkan kita takkan dapat mengongkong segala pergerakkan dan tingkah laku anak2 zaman kini....

Apa yang terbaik... adalah menjadi kawan kepada mereka... Bukan menjadi lawan. Mungkin mudah untuk dibahaskan.. tetapi hakikatnya begitu.

Merotan... Memukul... bagi Jue sudah tidak lagi relevan bagi umur yang sedang meningkat remaja... Kerana lagi ditegah lagi akan menjadi2. Apa yang perlu sekarang adalah menjadi kawan bukan menjadi lawan.

Mungkin dengan ini akan lebih menyenangkan untuk melentur rebung yang telah membesar menjadi buluh itu......
Ikhtiar yang telah dilakukan jua hendaklah dilengkapi dengan doa agar segala langkah yang di ambil akan membuahkan hasil.....Mohon petunjuk dan hidayah dari Yang ESA.... rabbit

juhana_jiha

Posts : 68
Join date : 2009-11-02

View user profile

Back to top Go down

Re: anak dara/cinta monyet

Post  aren on Wed Nov 04, 2009 4:48 pm

stuju ngan jue....

cmni la akak...

x gna nak pukul2 anak2 zaman skrg nie...
sya bercakap cmni sbb tgk pngalaman dr dri sndri n kwn2...
lgpon sya pon bdak2 era skrg....

cmnie...
wlupon sya n adk brdk xpnh kna pkl oleh parents sya, sya bersyukur sya still ada berdi pd landasn yg btol...
dulu sya pnh tergelincir gak.. tp alhamdulillah sya kembali sedar...
berkat doa n tnjk ajr dr parents sya... thanks to my parents...

bg kwn2 sya plak, ada yg pnh kna libas ngan getah paip la, rotan la dll...
klu yg cpt sedar tu xpe la...
takot nnt bler da asyik kna pkl je, bnda ni akn jd dendam kat ht dorg..
tu yg kita xnak tu...

baek la parents jd kawn utk ank2 dorg...
mcm yg parents sya bt, stiap adk bradik sya msti bwk blik kawan2 dorg ke rmh...
xkira laki @ pmpuan kawan2 dorg.. bkn sbb pe, parents sya msti knal dgn sape we all brkawan...
bkn bermaksud kitorg bley bebas sbb da dpt green lght dr parents...
hya utk rujukan jika terjadi pape kat we all...
alhamdulillah we all adk brdk smua xpnh nak take advntge pd parents...

so kpd akak....

buat la penilaian sndri n smga hbgn anak branak x keroh...

aren

Posts : 25
Join date : 2009-11-01
Age : 32

View user profile

Back to top Go down

anak dara/cinta monyet

Post  rusaida on Wed Nov 04, 2009 5:22 pm

timaksih byk2 kt adik2 semer..emm xcually memde ni bknla seyes sgt..just citer citer hal ank2..sbnarnya akak takde msalh ngn anak dara tue..n diapn tkde bgi msalh kt akak..baik budi pekerti,sopan n santun n brjaya dlm plajaran..takde mslah sosial n bkn jnis yg suka kuar umah..just mybe kami ni trlalu ober concern hal cintan cintun ni kot..sbb bgi kami dia msih trlalu mentah..baru anak dara sunti..bru lpas upsr bru lalu..resultpn tk tau agi..mslahnya cuma dia rmai peminat laki2..sering mngacau dgn sms n call..budak tgh nk remaja biasela nak xplore..ingin syg n mnyanyangi..tpi dia takla lyn sgt ,cuma akak tkut dia trgugat juga..jiwa remaja katakan..abah dia jnis yg tegas..tpi pnyayang..dia rotan bknla nk mnhentam tpi just nk mngajar..n akak percaya pd rotan nie..tpi kna ade carala..walupn akak pn guru kanan n dh keje akak merotan budk2 nakal kt sek tpi kt umah .tak de lak.. akak suke guna diplomasi..akak ngn anak2 kawan baik pnya..tmbah2 kami terpaksa brsama if abah diarg kt obersea..ntahlah..sbenarnya takdela mslah besarpn..saja.first time ade anak dara sunti..overconcern..hmm

Cool

rusaida

Posts : 38
Join date : 2009-11-02

View user profile

Back to top Go down

Re: anak dara/cinta monyet

Post  Sponsored content Today at 12:33 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum